Thursday, September 3, 2009

Siapakah Ketua Kampung? Yang dilantik BN atau yang dilantik PR? Biarkan rakyat sendiri pilih Ketua Kampung, Kampung Baru, Taman, ...DEMOKRASI

Satu perkara yang sangat tidak diingini oleh kerajaan Barisan Nasional- pimpinan UMNO adalah untuk rakyat duduk bersama dan berbincang serta membuat pendirian atau keputusan sendiri mengenai sesuatu perkara.

Maka, mereka langsung tidak mengalakkan demokrasi diperingkat paling asas di peringkat kampung, kampung baru, taman perumahan, kampung orang asli...

Rakyat tidak digalakkan berjumpa dan memilih sendiri kepimpinan tempatan - pilihan dibuat terus oleh pihak Kerajaan Negeri - Jawatankuasa Keselamatan, Kemajuan dan Kebajikan Kampung (JKKKK), JKKK-Taman, ...., di mana inilah juga cara 'Ketua Kampung" dipilih. [Di bawah, secara contoh ditunjukkan cara dan kriteria pemilihan, serta juga peranan JKKK ini, di mana maklumat dari Portal Rasmi kerajaan Pulau Pinang dan Kerajaan Melaka]

Selepas GE2008, apabila Selangor, Perak, Kedah, dan Pulau Pinang menjadi negeri baru di bawah kerajaan Pakatan Rakyat, pihak kerajaan BN-pimpinan UMNO menubuhkan pula JKKKP - Jawatankuasa Keselamatan, Kemajuan dan Kebajikan Kampung Persekutuan

Kini wujud 2 Ketua Kampung - satu lantikan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, satu lantikan kerajaan Persekutuan... dan KOSONG pilihan rakyat setempat.

Malangnya rakyat setempat masih tidak diberikan hak memilih sendiri ketua kampung, ketua kampung baru, ketua taman perumahan...Sudah 52 tahun kita merdeka, nak pilih sendiri ketua kampung dan jawatankuasa kampung pun kita tidak diberi hak...

Saya kesal dengan kegagalan pihak kerajaan Pakatan Rakyat untuk mengembangkan demokrasi kepada peringkat kampung, kampung baru, taman perumahan...dan membolehkan rakyat memilih sendiri siapa yang harus menjadi Ketua Kampung dan Jawatankuasa Kampung. Jangan takut, rakyat selepas 52 tahun Merdeka ada keupayaan dan kebolehan memilih ketua dan kepimpinan kampung, kampung baru, kampung orang asli, kawasan taman perumahan mereka sendiri...

Bagaimanapun, katanya [Pemangku Ketua UMNO Bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo], apabila Selangor jatuh ke tangan pakatan pembangkang, kerajaan negeri telah melantik Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang baru.

"Kita harap JKKKP yang dilantik menerusi Kerajaan Persekutuan ini dapat terus berbakti memajukan penduduk setempat secara harmoni tanpa mengira fahaman politik,'' katanya.

Ismail menyatakan demikian kepada Utusan Malaysia selepas Majlis Penyerahan Watikah Ketua Kampung JKKKP Daerah Hulu Langat di Hotel De Palma di sini semalam.

Hadir sama, Ketua UMNO Bahagian Pandan, Datuk Mad Aris Mad Yusuf, Ketua UMNO Bahagian Hulu Langat, Datuk Ahmad Kuris Mohd. Nor dan Yang Dipertua Persatuan Ketua Kampung Daerah Hulu Langat, Ali Kassim.

Ismail berkata, pihaknya turut merakamkan penghargaan kepada Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib kerana mengambil inisiatif terhadap pelantikan JKKKP itu.

"Cadangan juga akan dibuat kepada pihak berkenaan agar semua Ketua Kampung JKKKP itu diberi kursus supaya dapat berperanan dengan berkesan terutama memberi penerangan kepada penduduk setempat mengenai usaha-usaha kerajaan Persekutuan untuk pembangunan rakyat,'' ujarnya. - Utusan Malaysia, 18/7/2008, JKKKP lantik 11 ketua kampung di Ampang

Respon Kerajaan Pakatan Rakyat kepada penubuhan JKKKP adalah tidak mengiktiraf entiti ini...
Selangor memutuskan tidak akan membenarkan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) yang dianggap tidak sah di negeri berkenaan dari menggunakan segala kemudahan di bawah pentadbiran kerajaan negeri itu berkuat kuasa hari ini.

Exco Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan negeri, Yaakob Sapari berkata, keputusan itu dibuat kerana kerajaan negeri tidak mengiktiraf JKKKP sebagai satu jawatankuasa yang sah walaupun penubuhannya telah dipersetujui di peringkat Kerajaan Pusat.

"Walaupun ia diluluskan di peringkat Pusat, kerajaan negeri tidak pernah mengiktiraf jawatankuasa berkenaan kerana kita anggap ia tidak sah.

"Sebaliknya, kita hanya mengiktiraf jawatankuasa yang sama yang dilantik oleh kerajaan negeri sendiri yang mana kita akan buat pada 1 Ogos ini dan pengumumannya secara rasmi akan dibuat awal September ini.

"Oleh yang demikian, kita tidak akan membenarkan JKKKP menggunakan sebarang kemudahan yang ditadbir urus oleh kerajaan negeri melalui Pejabat Tanah dan Daerah (PTD) untuk mengadakan program mereka selepas ini. - Utusan Malaysia, 24/7/2008, Selangor anggap JKKKP tidak sah

Kerajaan negeri melarang Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) daripada menggunakan kemudahan awam di kampung-kampung berkuat kuasa serta-merta.

Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, ini kerana kerajaan negeri tidak mengiktiraf pelantikan JKKKP yang dilihat memecah belahkan perpaduan masyarakat kampung.

''Demi memelihara kestabilan serta kesejahteraan rakyat, kerajaan negeri melarang sama sekali JKKKP ini daripada menggunakan kemudahan awam di kampung-kampung. - Utusan Malaysia, 8/8/2008, JKKKP dilarang guna kemudahan awam

Dan kini wujud 2 Ketua kampung ...1 JKKK (pilihan Kerajaan Negeri) dan 1 JKKKP (pilihan kerajaan Persekutuan)...
Seramai 31 orang pemimpin setempat dilantik sebagai Ketua Kampung dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) kawasan Parlimen Tanjong Karang.

Mereka menerima watikah pelantikan tersebut pada daripada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi yang juga Ahli Parlimen kawasan itu, Datuk Noh Omar dalam satu majlis di sini semalam.

Dalam ucapannya, Noh berkata, pemimpin yang dilantik sebagai ketua kampung dan Pengerusi JKKKP itu adalah mereka yang pernah mengetuai kampung masing-masing semasa Barisan Nasional (BN) memerintah Selangor sebelum pilihan raya umum ke-12 lalu.

Katanya, apabila Selangor dikuasai kerajaan campuran pembangkang, kerajaan negeri telah melantik ketua kampung dan pengerusi JKKK yang baru.

Beliau berharap mereka yang dilantik oleh kerajaan Persekutuan itu akan terus menjalankan peranan mereka untuk memaju dan membangunkan kampung masing-masing.

"Sekiranya terdapat sebarang masalah berkenaan kampung, ketua kampung boleh berbincang dengan Pengerusi JKKKP atau merujuk kepada Pegawai Pembangunan Persekutuan yang dilantik," katanya.

Noh menegaskan, aspek kerjasama ketua kampung dan pengerusi JKKKP bersama pemimpin setempat yang lain perlu diutamakan supaya perpaduan dapat diperkukuhkan dan kebajikan rakyat terjaga. - Utusan Malaysia, 29/7/2008, JKKKP Tanjong Karang terima watikah

Dan sememangnya kerajaan Persekutuan akan gunakan orang yang mereka lantik...dan semestinya berlaku diskriminasi, dan akhirnya rakyat yang menjadi mangsa...

Adakah saya memulaukan mereka yang dilantik kerajaan Persekutuan, di mana akibatnya adalah saya akan tidak mendapatkan bantuan yang sepatutnya sampai kepada rakyat...?

Bukankah lagi baik, jika rakyat setempat sendiri membuat pemilihan ketua kampung dan jawatankuasa kepimpinan, dan kerajaan negeri parti ini atau kerajaan persekutuan parti itu boleh terus berurusan dengan pimpinan pilihan rakyat tempatan...

Diskriminasi

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani tidak akan melayan pengesahan sesuatu permohonan bantuan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di empat negeri yang ditadbir pakatan pembangkang.

Menterinya, Datuk Noh Omar berkata, arahan itu selaras dengan surat pekeliling yang diputuskan oleh Kabinet bagi mengelak bantuan berkenaan dipolitikkan oleh pihak tidak bertanggungjawab sehingga menimbulkan kekeliruan rakyat di Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Selangor.

Beliau menjelaskan, pertimbangan untuk meluluskan bantuan atau insentif menerusi kementerian tersebut mesti mendapat pengesahan daripada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP).

Katanya, JKKKP merupakan satu saluran yang disediakan khas bagi memastikan semua rakyat mendapat bantuan secara terus daripada Kerajaan Pusat termasuk dalam pembangunan pertanian. - Utusan Malaysia, 17/4/2009, JKKK di Negeri Pembangkang Tidak Dilayan (Blog Pena Noh Omar), , Sumber :- Utusan Malaysia

******************
Perlantikan JKKK Negeri Pulau Pinang (mungkin apa yang dilakukan bila dibawah pentadbiran BN, dan seterusnya prosidur perlantikan di Negeri Melaka...

"
PDTSPS - Perlantikan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung ( JKKK )
Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung ( JKKK ) adalah satu institusi yang menjadi sebahagian daripada jentera pentadbiran Kerajaan di peringkat yang paling bawah iaitu di peringkat kawasan atau kampung. Penubuhannya melengkapkan sistem dan jentera pentadbiran Kerajaan yang meliputi peringkat persekutuan, peringkat negeri, peringkat daerah dan peringkat mukim.


JKKK adalah badan pengurusan di peringkat kampung atau kawasan membantu di dalam pembangunan Negara. Penubuhan badan ini adalah selaras dengan konsep pengwujudan pengurusan yang telus ( good governance ) di mana idea-idea yang konstruktif di peringkat akar umbi dapat disalurkan melaui daerah, negeri dan negara melalui badan-badan yang ditubuhkan di semua peringkat berkenaan.BILANGAN JKKK DAN JUMLAH KEAHLIANNYA

DAERAH

BIL JKKK

BIL AHLI

SEBERANG PERAI UTARA

34

615

SEBERANG PERAI TENGAH

36

654

SEBERANG PERAI SELATAN

25

488

TIMUR LAUT

19

359

BARAT DAYA

34

617

JUMLAH

148

2,7331. KEANGGOTAAN JKKK


1.1 Keanggotaan JKKK dihadkan kepada 20 orang termasuk Pengerusi Dan Setiausaha. Di samping itu keanggotaan ini hendaklah juga merangkumi 2 wakil wanita dan 2 wakil belia dan dalam masyarakat berbilang kaum seorang daripada ahlinya hendaklah daripada kaum minoriti.


1.2 Pengerusi dan semua ahli JKKK adalah dilantik oleh Y.A.B Ketua Menteri berasaskan perakuan Jawatankuasa Permilihan JKKK Peringkat Daerah yang dipengerusikan oleh Pegawai Daerah.


2. KRITERIA PERLANTIKAN JKKK

2.1. Pengerusi JKKK

Seorang calon Pengerusi JKKK perlulah memenuhi syarat-syarat perlantikan seperti berikut :-

2.1.1 Bermastautin dalam kawasan yang berkenaan ;

2.1.2 Tempoh perkhidmatan ialah selama 2 tahun tertakluk kepada perakuan Jawatankuasa Permilihan ;

2.1.3 Mempunyai kebolehan mengurus dan mentadbir ;

2.1.4 Orang yang dihormati dan disegani oleh penduduk kampung dan

2.1.5 Tidak pernah didapati bersalah kerana sesuatu kesalahan jenayah.


Walau apapun syarat-syarat di atas, Y.A.B. Ketua Menteri boleh melantik sesiapa juga yang tidak mempunyai sebahagian daripada kelayakan tersebut.


2.2 Ahli-ahli JKKK

Ahli-ahli JKKK perlulah memenuhi syarat-syarat perlantikan seperti berikut :-

2.2.1 Ahli JKKK hendaklah terdiri daripada orang yang dianggap mewakili lapisan atau “ cross section “ penduduk yang tinggal di kawasan itu.

2.2.2 Tempoh perkhidmatan ialah selama 2 tahun. Tempoh perkhidmatan ini boleh dilanjutkan dengan perakuan daripada Jawatankuasa Permilihan JKKK Peringkat Daerah.

2.2.3 Ahli JKKK mesti bermastautin di dalam kawasan berkenaan.

2.2.4 Perkhidmatan Ahli JKKK adalah secara sukarela.


CARTA ALIRAN PERLANTIKAN JKKK

Perlantikan JKKK
Sumber:
Pejabat Daerah dan Tanah Seberang Perai Selatan
29-11-2005

Tarikh akhir kemaskini: 03/10/2007 - Portal Rasmi Kerajaan Pulau Pinang


Di Melaka pula
Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK)

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung atau JKKK adalah sebuah organisasi kepimpinan di peringkat akar umbi. JKKK telah ditubuhkan untuk membantu penduduk di kawasan luar bandar bagi mendapatkan kehidupan yang lebih baik dan sejajar dengan pembangunan negara.

Ahli JKKK dilantik oleh Ketua Menteri berdasarkan cadangan dari para ADUN. Cadangan ini kemudiannya di sahkan oleh Pejabat Pembangunan Negeri dan Pegawai Daerah.

Jangkamasa perlantikan JKKK ialah dua (2) tahun.

Kriteria ahli JKKK :

 • Umur melebihi 21 tahun
 • Tinggal di dalam kampung berkenaan
 • Sekurang-kurangnya tamat pendidikan rendah
 • Mempunyai personaliti yang baik
 • Tiada rekod jenayah

JKKK terdiri daripada 15 ahli seperti berikut :

 • Seorang Pengerusi
 • Seorang Setiausaha
 • 13 ahli biasa

Jawatankuasa Kecil JKKK adalah seperti berikut :

 • Jawatankuasa Kecil Kebajikan
 • Jawatankuasa Kecil Pendidikan
 • Jawatankuasa Kecil Pertanian
 • Jawatankuasa Kecil Pelancongan dan Industri
 • Jawatankuasa Kecil Infrastruktur dan Kemudahan Awam
 • Jawatankuasa Kecil Belia, Kebudayaan dan Sukan
 • Jawatankuasa Kecil Keselamatan

Tanggungjawab JKKK :

 • Merancang projek untuk faedah masyarakat kampung
 • Membangunkan dan menjalankan projek yang memupuk semangat bergotong-royong dengan jabatan kerajaan dan organisasi bukan kerajaan (NGO).
 • Sebagai orang tengah di antara masyarakat kampung dengan pihak jabatan kerajaan dan NGO.
 • Menjalankan kaedah tertentu untuk memilih setiausaha dan ahli jawatankuasa kecil yang lain
 • Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya sebulan sekali
 • Setiausaha perlu memastikan aspek keselamatan kampung terhadap elemen-elemen negatif seperti dadah, pendatang tanpa izin, subversif dan sebagainya. - Portal Rasmi Kerajaan Negeri Melaka

  Wednesday, September 2, 2009

  Pejuang kemerdekaan dari Temerloh yang tidak diiktiraf sebagai pejuang kemerdekaan oleh kerajaan pimpinan UMNO sehingga kini...

  Siapakah yang berjuang untuk kemerdekaan?

  Saksikan video in mengenai mereka yang telah berjuang untuk kemerdekaan tetapi tidak diiktiraf oleh kerajaan pimpinan UMNO sehingga kini...