Friday, August 8, 2008

Rakyat Temerloh mahu pilih Ketua Kampung dan J/Kuasa 2 tahun sekali

Saya mahu memilih Ketua Kampung dan ahli jawatankuasa kampung. Saya mahu satu mesyuarat agung setiap 3 bulan untuk Ketua Kampung dan jawatankuasanya berjumpa dengan penduduk memberikan lapuran apa yang telah dibuat dan membincangkan apa yang akan harus dibuat. Mesyuarat Agung Tahunan dengan minit mesyuarat dan lapuran kewangan mesti diadakan. Cadangan adalah supaya terma memegang jawatan adalah 2 tahun - maka pilihan Ketua dan Jawatankuasa setiap 2 tahun. (Perkara sama untuk setiap Taman - ketua Taman dengan Jawatankuasanya.)

Saya juga mahu kita adakan pilihanraya untuk memilih Penghulu.

Saja juga mahu pemilihan untuk ahli Majlis Perbandaran Temerloh...

Di negeri Perak, rakyat sudah mula memilih sendiri Ketua Kampung - kenapa tidak kita juga mulakan di negeri Pahang - di Temerloh..

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada mereka yang telah berjaya di pilih oleh penduduk kampung masing-masing sebagai Ketua Kampung yang baru dimana sebelum ini , perlantikan dibuat melalui kuasa politik.

Menteri Besar , Dato’ Seri Ir Haji Mohamad Nizar Jamaludin dalam ucaptamanya berharap perlantikan tersebut dapat meningkatkan usaha penyampaian maklumat dan hasrat rakyat untuk diambil tindakan oleh kerajaan negeri.- Perlantikan Ketua Kampung Negeri Perak, 8/8/2008 - (taken from Al Husseyn's Blog)

No comments: