Tuesday, November 18, 2008

Projek Bukit Desa - Mengapa Rakyat Tidak Diberi Peluang buat Bantahan

Untuk setiap projek, kecil atau besar, khususnya apabila ia melibatkan penambahan kepadatan penduduk setempat, pihak berkuasa akan memberikan masa untuk mereka yang tinggal/hidup di kawasan berkenaan peluang untuk meneliti pelan projek dan mengemukakan bantahan...

Biasanya satu papan tanda akan diletakkan di tapak projek memaklumkan kepada semua mengenai cadangan projek berkenaan dan seterusnya menyatakan cara bantahan dibuat.

Kini, nampaknya projek Bukit Desa sudah diluluskan ....dan pemaju sudah mula menjual rumah, rumah kedai... dsb.

Apa yang berlaku? Adakah undang-undang sudah tukar? Mengapa rakyat tidak diberikan peluang dan hak membantah dan membuat komen sebelum kelulusan diberikan untuk projek ini?

Sebuah projek besar saperti ini akan mengakibatkan trafik, tempat letak kereta, sekolah dan kemudahan awam, keselamatan setempat, alam sekitar setempat....dsb. - dan penduduk setempat harus mempunyai suara mengenai jenis pembangunan yang akan dilakukan ditempat sekeliling.

Temerloh cukup luas kawasannya - tetapi mengapakah projek besar ini (dikatakan melibatkan lebih kurang 50 ekar...) dilakukaon dikawasan kini yang sudah cukup rumah dan kedai komersil. Mengapa tidak dilakukan jauh sedikit daripada tempat kini.

Kawasan hijau - kawasan hutan - kawasan pokok-pokok hijau - ini sangat perlu tetapi adakah ini terdapat dalam pelan sedia ada? Kawasan hutan Batu 3 Temerloh yang ada haiwan liar (monoyet, tupai, musang, babi hutan, kijang, berjenis-jenis burung dan fauna kini sudah hampir lupus. Kita perlu memelihara kawasan kita dan alam sekitar kita...

Rakyat perlu diberi peluang mengambil bahagian dalam perancangan pembangunan setempat...

2 comments:

Subhas Chandran.P said...

hai ,
i am from menatakab too...
now in kl ....nice to meet u ...

labu said...

charles, can i get your email address? i ade article tentang mentakab yg perlu diketengahkan..
jblack4477@yahoo.com